Kunne du bruge 7 gode råd til før/under/efter terapi hos en terapeut? Valget af terapeut kan føles ufattelig vanskeligt. Der er mange tabuer og myter forbundet med at tage et aktivt valg og bede om hjælp fra et fremmed menneske – og særligt en terapeut. Men hvad er vigtigt, når det kommer til dig og din mentale sundhed?
Måske:
Har du overvejet at tage kontakt til en sexolog eller parterapeut?
Føler du dig usikker på, hvordan du bedst forbereder dig inden første terapi session?
Har du været i terapi før, men fandt ikke den rigtige terapeut?
Uanset hvilken terapeut du vælger; om det er en sexolog, parterapeut, stresscoach, psykoterapeut eller psykolog, så håber jeg, at du kan bruge mine råd.
Herunder finder du mine 7 gode råd til før/under/efter terapi med en terapeut. Du kan også sagtens bruge rådene, hvis du på nuværende tidspunkt er i et aktuelt forløb.
1. Nervøsitet og usikkerhed er naturligt
Det er helt normalt at være nervøs, spændt eller usikker første gang du og din terapeut mødes. Tanker som: “Bliver jeg nu taget seriøst? Mon terapeuten dømmer mig? Kan jeg overhovedet hjælpes?” Det er en god ide at fortælle om dine tanker til din terapeut, så han/hun har mulighed for at guide dig sikkert igennem sessionen. Nervøsiteten plejer at gå væk, når først samtalen bliver åbnet op, når du har oplevelsen af at terapeuten er et menneske, som ønsker at hjælpe dig med dine udfordringer og problematikker.
2. Forventningsafstemning er nøglen til et godt samarbejde
Er det okay, at du fortæller dine forventninger til terapien og til din terapeut? Det korte svar: JA! Det lidt længere: Jo mere du fortæller og beskriver, hvad du har brug for og gerne vil have hjælp til, jo bedre kan din terapeut finde værktøjer og redskaber frem, som kan hjælpe dig. Forventningsafstemning er vigtigt til første møde. Hvis du forventer, at dine problematikker løses i første session og din terapeut har indtrykket af et længere forløb, så er det vigtigt at få afklaret. Og igen… Det er helt okay, at du spørger ind til tidrammen og hvilke skridt terapeuten kan forestille sig, at I kan tage for at afhjælpe din udfordring.
3. Både store og små problematikker er velkomne
Du har måske tænkt, at dit problem ikke er værd at tale om? At der er andre, som har det værre end dig? Det er helt normalt, men hvis du finder dig selv vende tilbage til udfordringen så er der nok en grund til det. Den, terapeut, du vælger er ikke til for at dømme dig og dine problemer ude, som i rundbold, men derimod sidder terapeuten klar til at hjælpe dig med at få vendt tanker, følelser og behov, som gør, at du føler dig fastklemt – uanset størrelsen på problemet. Terapeuten er til for dig og ikke omvendt.
4. Du bestemmer selv, hvor meget terapeuten skal vide
Nogle døre kan sagtens forblive lukket, selvom du befinder dig i stolen hos en terapeut. Samtalen må og skal være din. Hvis du oplever at blive stillet et spørgsmål, som du ikke ønsker at svare på, så må der ikke være pres eller tvang fra terapeutens side. Uanset hvor relevant terapeuten finder dit svar, så er det vigtigt, at du mærker ind i dig selv og kun deler det, som du føler dig tryg ved. Det kan være du senere ønsker at vende tilbage til spørgsmålet, når du føler dig sikker og komfortabel hos terapeuten – og det skal være helt okay. Husk; DU er eksperten i dit liv.
5. Er vi et godt team?
Den første terapi session kan godt have følelsen af en blinddate. Der skal være en vis grad af kemi, for at samtalen kan finde sted og føles behagelig. Det er dog ikke unormalt, at de første 10-15 minutter føles akavet. Hvis du efter sessionens afslutning ikke føler, at kemien er tilstede eller du og den valgte terapeut er det rigtige match, så husk på, at du har friheden til at vælge. Du skal ikke tage hensyn til terapeutens følelser – du skal sætte dig selv i første række. Så mærk efter og bed eventuel om en betænkningstid efter sessionen. Det gælder også selvom du har været hos den pågældende terapeut ad flere gange. Hvis ikke du føler, der sker en forskel, så er det okay at sætte ord på overfor din terapeut.
6. Fortrolighed og tid
En terapeut skal gerne være en person, som formår at skabe et trygt, fortroligt og åbent rum for dig at dele dine tanker, følelser og behov i. Terapeuten har tavshedspligt, som betyder, at det, som du vælger at dele, ikke bliver delt videre til andre mennesker. I Danmark findes to forskellige typer af tavshedspligt. Der findes fuld tavshedspligt og tavshedspligt. Den fulde tavshedspligt er forbeholdt præster. Den tavshedspligt, som terapeuter benytter, har den krølle på, at de har indberetningspligt, hvis deres klient har begået noget kriminelt eller er til fare for sig selv. Dette skal din terapeut oplyse dig om.
Når du befinder dig i terapilokalet så er det ikke din pligt at holde styr på tiden. Din terapeut er den professionelle i den sammenhæng. Hvis I går over tiden, så er det din terapeuts opgave at oplyse dig om vedkommende tager betaling for den ekstra tid. Dette skal dog ske før og ikke efter tiden er overskredet. Hvis du er i tvivl om din rolle i forhold til “tidtagningen”, så er det tilladt at spørge. Det er både for at sikre dig og terapeuten for der kan være tidspunkter, hvor et ekstra kvarter er påkrævet.
Jeg plejer at sige; “Jeg får mennesker ind i terapi, som jeg har ansvaret for at sende hele ud på den anden side igen.”
7. Vid at det er okay at være sårbar bagefter
I terapi opleves det ofte, at der dukker sårbare minder og erindringer op, som du kan have brug for at fordøje i ro og fred. Derfor er det en god idé, at du sætter tid af bagefter til at reflekterer, skrive dine tanker ned eller dele indholdet af session med en person, du er tryg ved. HUSK kun at dele dét som du har lyst til.
I samtaleterapi går meget af samtalen igennem hovedet og ikke ned i kroppen, som for eksempel en massage eller kropsterapi. Du kan med fordel finde en måde at “komme ned i kroppen” igen. Det kan være en gåtur med/uden musik, en cykeltur, et bad eller meditation. Gør hvad du føler du har brug for.
Jeg håber, at disse råd kan gøre en forskel for dig. Om det er første gang du skal i terapi eller du har prøvet det før.
Skrevet af: Simone Villumsen, certificeret Sexolog & Parterapeut.
Du kan læse mere om mig her.
Mangler du et sted at finde din fremtidige terapeut? Så tjek hjemmesiden: finddinterapeut.dk ud.