Sexologiske problematikker

Er din lyst forandret?

Af 15/10/2021september 12th, 2023Der er ingen kommentarer

Har du oplevet, at din lyst er svær at finde frem, mens det for din partner er let? Har du oplevelsen af, at din lyst mangler og føler du dig forkert? Det er mere end normalt! Læs videre for at få mere information omkring lyst. 

Jeg mangler noget…

Der skrives stolpe op og stolpe ned omkring manglende lyst. Hvad der derimod ikke skrives så meget om er, hvad der sker i vores hjerne, når vi bruger termen “manglende lyst“.

Når vi mangler noget, så begynder vi at lede efter det. Vi kæmper en indædt kamp for at finde vores mistede genstand. Det kan være du har prøvet det med dine nøgler, kreditkort eller andet? Det kan føles, som om jorden har åbent en sprække og opslugt vores bilnøgler, ligesom vi skal til at ud af døren. Men når vi mister eller mangler noget, så falder skylden tit tilbage på os selv.

“Jeg kunne jo bare have hængt nøglerne på knagen.”
“Jeg skulle bare have sat dankortet tilbage i pungen.”

For det er da vores skyld, at det vi mangler ikke er her mere…

Vi er jo ikke normale eller som alle andre, fordi vi mangler sexlysten. Ergo… Der må være noget galt med mig, siden jeg har det sådan. Jeg har jo prøvet at læse, forstå og acceptere, at min lyst bare er ikke eksisterende. Men bare rolig. Du er ikke unormal eller forkert. Du mangler ikke noget. Din lyst er blot forandret.

Noget er forandret..

Når jeg vælger at bruge begrebet forandret i stedet for manglende er det for at belyse dét, som i virkeligheden er sket med lysten. Den mangler ikke, den har forandret sig. Når noget er forandret, så flytter vi nemlig fokus væk fra os selv. Pludselig er der ikke noget “galt” med os. Vi har blot forandret os. Så hvad vi tidligere elskede/nød/trives med er blevet noget andet.

Det, som er forandret kan vi lettere acceptere, arbejde med og finde frem til, fordi så er der grundlæggende ikke noget galt med os.

Vi er ikke gået i stykker – Vi har blot forandret os. 

De forskellige lyst typer kan spænde ben for os…

Der findes forskellige former for lyst og de kan stikke en kæp i hjulet på hver deres måde. De kaldes den spontane sexlyst og den responsive/aktiverede sexlyst.

Den spontane sexlyst:

I forelskelsesfasen har du måske oplevet, at der ikke skulle meget til at vække din sexlyst og lidenskab overfor din partner. Blot tanken om sex, intimitet eller erotik kunne gøre dig “våd i trussen”. Det er fordi, alt er så nyt, spændende, mystisk og det fodrer vores fantasi. Den her lyst-type kalder vi sexologer for “spontan-lyst”. Lysten kan opstå ud af den blå luft og føles overvældende. 2/3 dele af mænd beretter, at sådan er deres lyst og mange kvinder fortæller, at sådan var deres lyst også i starten af forholdet.

Den responsive/aktiverede sexlyst:

Når forelskelsen aftager efter cirka 6 måneder til 1,5 år oplever mange kvinder, at deres lyst “mangler”, men den har, som sagt tidligere, blot forandret sig til den responsive/aktiverede lyst. Nu skal der lidt mere til at skabe tænding. Og her ender utrolig mange kvinder (og mænd) med at føle sig forkerte, uduelige og unormale, fordi deres lyst ikke er, som den plejede at være. Der er kommet mere bremse end speeder ind, når snakken falder på sex. Når lysten er forandret fra den spontane til den aktiverede betyder det, at der skal ske en aktiv handling for at vække lysten.

Men ærligt? Det kan føles svært helt at mærke hvornår, hvordan og hvorfor lysten opstår. Derfor kan der opstå gnidninger i forholdet, særligt med spørgsmålet: “Hvad har du lyst til?” For når vi ikke kan mærke den, hvordan filan skulle vi så vide, hvad vi gerne vil?

Hvorfor føler vi os forkert, når lysten er forandret?

Fordi vi i samfundet har fået fortalt, at sexlysten opstår ud af den blå luft. Vi skal ikke kæmpe for at finde den frem. Vi skal bare forholde os passivt og vente på, at den dukker op. Men ligesom et parforhold kræver arbejde, tid og engagement, så gør vores sexlyst det også. Vores sexlyst opstår for mange af os ikke spontant – og hvis den gør, kan den faktisk vække skamfulde følelser hos os.

Og det er fordi, vi som børn har lært, at vi ikke kan gøre lige præcis, hvad der passer os. Vi er blevet begrænset i at leve lystbetonet. Så når vi bliver ældre og gerne vil have et aktivt sexliv kan vi opleve en stopklods. En modstandsfølelse, som er helt normal.

Hvordan kan du arbejde med den forandrede lyst?

Første skridt er ofte, at vi bliver bekræftet i, at vi ikke er forkerte. At vi er helt normale, selvom vores sexlyst ikke er så stor, som vores partners måske er. Vi har bare ikke lært vores tændingsmønster at kende og dét er der råd for.

Jeg plejer at stille mine klienter spørgsmålet: “Har du lyst til the, kakao eller kaffe?” Mange vil hurtigt svare: “Hvis du også skal have…” Og jeg smiler til dem, beder dem trække vejret dybt ind og føle efter. Og typisk ved vi godt, hvad vi føler for at drikke, spise eller lave på en fridag – og det er samme følelse af lyst, som er i spil, fordi vores lyst driver os i alt, hvad vi laver – selv dét, som vi ikke har lyst til.

Har du lyst til at have lyst?

Der findes selvfølgelig forskellige måder at arbejde med de forskellige lyst typer på. Der er nemlig meget du kan gøre selv og hvis det virker uoverskueligt, så er du altid velkommen til at få min hjælp.

 

Til slut vil jeg tilbyde dig en huskeregel;

 

“Vi skal ikke starte ved slutresultatet.
Vi skal starte, hvor vi har lyst!”

Og det er præcis det lyst handler om. Vi skal ikke starte ud, hvor vi “tror” vi ender henne, som for mange typisk vil være samleje. Vi skal derimod starte, hvor vi mærker lysten, så vi bliver bevidste om; hvordan lysten føles, hvordan den mærkes i kroppen, hvornår den er til stede og hvorfor den dukker op i netop dét sekund.

Har du lyst til at gå på opdagelse i din lyst? Så er du altid mere end velkommen til at kontakte mig. Det kan du gøre lige her.

Skriv en kommentar