Følelser

Intimitet som medspiller

Af 16/12/2020september 13th, 2023Der er ingen kommentarer

Intimitet er en vigtig medspiller i vores parforhold. Desværre er det oftest den, som forsvinder, når et par oplever udfordringer i det daglige. Bliv klogere på intimitet i det her blogindlæg.

Har du også hørt ordet intimitet blive nævnt i forskellige sammenhænge, men har svært ved helt at regne ud, hvad det egentligt betyder?

Så er du bestemt ikke alene! For intimitet er et ord, som bliver nævnt mere og mere i samfundet i forhold til vores par-relation.
Men hvad er intimitet egentligt? Hvordan kan vi bruge intimitet som en medspiller i vores liv? I vores parforhold? Er der en skillelinje imellem sex og intimitet? Erotik og intimitet?

Ærligt.. Hvad skal alle de termer gøre godt for?

Grunden til, at terapeuter sætter følelser, tanker og handlinger i forskellige kasser er for at synliggøre, hvor der er forskel og hvor der er ligheder. Selvom jeg ikke selv går ind for kassetænkning, fordi der findes mange gråzoner, så giver det alligevel mening, når vi skal ind og tale om intimitet.

Intimitet er vigtigt, fordi…

Intimitet er vigtigt i vores parforhold, fordi det er der vi tuner ind. Vi zoomer ind på vores partner. Du kan med fordel se det som, at du indstiller på en radiokanal og får klar lyd og ikke bare statisk støj. Selvom vi i det daglige føler os mere som venner og samarbejdspartnere end som elskende, der er i symbiose, så vil intimiteten være det, som kan hjælpe til med at parforholdet består.

Intimiteten vil altid være tilstede i større eller mindre grad. Når vi mangler intimitet er det der, hvor skænderier om børnenes madpakker kommer i spil. De små ting, som ellers er ubetydelige kan pludselig få enormt stor betydning for os i det daglige. Når intimiteten udebliver så er det vores mangel på fortrolighed og inderlighed, som lider nød.

Intimitet er..

Intimitet er det vi oplever, når vi føler os forbundet til vores partner. Det opstår nogle gange spontant i form af kys og kram, men kan også ligge i de ting, som vi ikke giver den største betydning.

Intimitet kan mærkes som en samhørighed. En følelse af, at blive “set” hos partneren. I stedet for de flaksende forelskede sommerfugle, så kan intimitet mærkes, som en rolig hånd, der rækker ud efter sommerfuglene, så de har et trygt sted at lande.

I hverdagen kan intimitet være…

Det, at se hinanden i øjnene, når vi taler sammen hen over aftenens maden. Det, at vi tænder stearinlys, når vi sætter os i sofaen og ser fjernsyn. Det, at vi stryger vores partner hen over ryggen, når de laver mad eller tager deres hånd på gåturene. Det, at vi kan tale om alt og ingenting i relationen og føle os mødt af rummelighed og kærlighed. At vi giver massage, nulre fødder efter en lang arbejdsdag eller møder vores partner med et smil, når de træder ind ad døren.

Ligger du mærke til, når din partner gør disse ting og sætter du pris på dem?

Sex & intimitet; er det én og samme ting?

Hvis vi vender blikket mod forskellen på sex og intimitet, så kan de beskrives således:

“Du kan sagtens have sex uden intimitet. Intimitet har du derimod brug for i dit parforhold for at føle dig begæret, elsket og mærke nærvær fra din partner.

Når vi er intime sammen, så deler vi energier, som leder op til sex. Intimitet er en stor del af “før”-spillet – altså det som sker “før” forspillet. Sex er i og for sig blot det – sex er sex – uanset, som du definerer sex, som penetrations samleje, oralsex, fingersex eller onani.

Intimitet er alt det udenom. Alt det I deler af gode, varme og positive oplevelser i jeres parforhold, som gør, at I føler jer forbundet på et andet plan end blot kropsligt.

Intimitet har heldigvis ikke en facitliste. Den måde, som du giver og modtager intimitet på er ikke sikkert er det samme, som ovre hos naboen. Det er vigtigt, at I finder jeres måde at opleve intimitet på.

Hvorfor er det så svært at bevare intimiteten?

Her bliver vi nød til at runde det famøse hamsterhjul. Leverpostejs-hverdagen. De dage, hvor overskuddet bare ikke findes til at være kærlige, intime eller nærværende. Når vi har så travlt i hverdagen er det endnu svære at tage sig tid til vores partner og dyrke intimiteten. Og det bliver det, fordi:

  • Vi er som mennesker utroligt gode til at være oppe i vores hoved.
  • Vi begynder at tage hinanden forgivet.
  • Vi trækker os, når vi er stressede eller pressede.
  • Vi skubber på, når vi “mangler” noget.

Intimiteten lever af vores overskud og vores vaner. Hvis det er svært at finde tiden eller overskuddet til intimitet, så skal du vide, at det er helt normalt. Dét at tænke intimitet ind i hverdagen kan være svært, fordi vi har ikke lært det. Vi skal øve os. Vi skal tale om det. Vi skal spørge ind til vores partner. Og vi skal tune ind hos os selv.

Hvornår føler du dig mest elsket?

Disse spørgsmål kan være en hjælp til dig for at tjekke pulsen på intimiteten:

  • Hvornår føler du dig allermest værdsat?
  • Hvad nyder du, at din partner gør for dig?
  • Hvad tager du ud af forholdet, når du ikke føler dig elsket?
  • Hvornår føler du dig allermest sikker på, at din partner elsker dig?

Ved at besvare de her spørgsmål – alene eller sammen med partner – så åbner vi op for en verden af muligheder for at intimiteten kan blomstre imellem jer.

Synes du, at det med nærvær og samhørighed er en by i Rusland?

Så skal du vide, at det er helt okay! Igen, vi har ikke lært om intimitet i skolen, derhjemme eller i vores andre relationer. Så derfor kan det føles skræmmende at give sig i kast med.

Skulle du få brug for hjælp, så er du velkommen til at booke en session hos mig. Det kan du gøre lige her
Hvis du vil læse lidt mere om den klinik, som jeg er tilknyttet, så kan du gøre det her.

 

Tak, fordi du læste med.
Kærlig hilsen,
Simone Villumsen

Skriv en kommentar