Sexolog

Slip sexlysten fri! Fra leverpostej til dyrlægens natmad

Sexlyst er på rigtig mange menneskers læber for tiden – særligt den manglende sexlyst. Det gør, at der søges hjælp hos professionelle, eller googles til sent ud på natten, indtil forvirringen er total.
Læs videre for at blive klogere på, hvad sexlyst egentligt er.

Uanset om vi er single eller i et parforhold, går spørgsmålene ofte på ”om vi har lyst?” og særligt, ”hvad har vi lyst til?”. Mange tvivler på, hvad de har lyst til og ikke mindst om de overhovedet kan føle lyst. Det hænger blandt andet sammen med, hvordan du har det i al almindelighed. I dag lever vi travle, pressede eller stressede liv. Der tænkes over livet derhjemme, arbejdet, børnenes trivsel, noget helt fjerde eller flere af disse ting på én gang.

Stress har en indflydelse!

Når du oplever at være stresset går din krop i automatisk ’shut-down’. Rent biologisk er kroppen sådan indrettet, at er vi i fare, så skal vi ikke forplante os. Dine ressourcer bliver derfor brugt på alt andet, end at skabe et intimt rum sammen med et andet menneske, og i manges tilfælde er det deres partner, som står for skud her. De basale opgaver for at fungere i hverdagen og leve kommer først, såsom at spise, sove, opretholde standarden for personlig hygiejne og gå på job med mere.

Manglende sexlyst er altså en helt naturlig del af din biologi, når du er i stressede eller befinder dig i pressede situationer – og gælder derfor uanset, hvilket køn du er.

Lyst er en følelse og derfor ikke noget du mærker hele tiden

Lysten til sex kan komme og gå fra det ene minut til det andet. Det er fordi din lyst er en følelse, helt banalt set. Som barn har du sikkert lært, at du ikke kunne gøre lige præcis, hvad du havde lyst til, når du havde lyst til det. Det er faktisk én af de største faktorer, som spiller ind, når samtalen drejer sig om sexlyst eller mangel på samme. I barndommen bliver der udviklet en naturlig stopknap, når lysten mærkes, og derfor kan det være svært at reagere på følelsen på en god og positiv måde, når den opstår i voksenlivet. Derfor kan du opleve, at din lyst bliver bremset helt uden, at du selv ønsker det eller synes du gør noget specielt for det. Stopknapperne er blevet en indgroet del i dit nervesystem, når lyst kommer på tale.

Myten om kvinder, mænd og lyst

Der tales stolpe op og stolpe ned om, at mænd har mere lyst til sex end kvinder. Det er en udbredt myte, som gør, at hvis du er kvinde kan føle dig forkert, hvis ikke din sexlyst matcher din partners. Som mand kan du også opleve, at du ikke kan dele det med nogen, hvis du oplever en lavere lyst end din kvindelige partner.

Der findes faktisk en grund til, at vi oplever en forskel i sexlysten i vores parforhold. Det er fordi der findes forskellige lyst typer.

Den lyst type, som er mest kendt og forherliget, som den eneste rigtige er den, som i fagsprog kaldes, spontan sexlyst. Denne type forbindes ofte med mandens seksualitet. Der findes også en anden og mere overset type, som både mænd og kvinder kan have, nemlig den aktiverede sexlyst. Den aktiverede sexlyst kræver en handling udefra for at vise sig og dukker ikke op, som lynet fra en klar himmel, som den spontane sexlyst gør. Den skal vækkes, tændes og stimuleres for, at du kan mærke den.

Mange par oplever, at efter et stykke tid forandres sexlysten fra at være spontan til at blive aktiveret. Det sker, fordi i forelskelses fasen er kroppen fuld af hormoner. Hormonerne skaber en forbindelse imellem jer og gør jer uimodståelige i partnerens øjne. I følte måske lyst hele tiden? Mange par oplever også,  at deres sexlyst kan være nedtonet i forelskelsesperioden, så der findes ikke er egentlig facit på lyst.

Hvad er det, som sker, med lysten over tid?

Når forelskelseshormonerne trækker sig tilbage, så er det også oftest der, hvor du ser din partner i et helt andet lys. Nu er ridderen på den prægtige hvide hest pludselig forvandlet til stalddrengen, som ridder på et æsel. Prinsessen i sin fineste kjole, pyntet med alverdens ædelstene er pludselig reduceret til heksen ude fra skoven, med en vorte hist og pist.

I denne situation har din hjerne svært ved at navigere i skiftet. Dét, I som par var enige om i starten, kan pludselig skabe en distance og forårsage konflikter imellem jer. Den sex I havde, som måske var fuld af fyrværkeri og søvnløse nætter, er måske heller ikke så fantastisk længere. Måske I foretrækker at sove? I begynder at mærke jer selv igen, efter forelskelsen – og det har helt naturligt indflydelse på lysten. I bliver pludselig langt mere selvbevidste og kan ikke give jer hen til nydelsen og lysten på samme måde, som da I var prinser og prinsesser hvirvlet ind i eventyret.

Hvad sker der efter “…og de levede lykkeligt til deres dages ende”?

Mange par går skævt af hinanden, fordi forelskelsesfasen har lullet dem ind i en drøm, som de meget brat vågner fra. For det er først efter forelskelsen, de skal til at lære hinanden – og ikke mindst dem selv – at kende igen. I den nye konstellation, som er der, hvor de til gengæld finder kærligheden.

For at bibeholde en naturlig og sund sexlyst i jeres parforhold er I nødt til at bevæge jer ud af jeres hoveder og ned i jeres kroppe. Vi er så dygtige til i dag at lukke ned for kroppen, tage vores tanker som sandheder og følge dem. Den aktiverede sexlyst finder sted i kroppen og ikke i jeres hoveder. Så du har brug for langsomt at vække din krop og sanser igen, hvis du oplever udfordringer med din lyst.

Leverpostej eller dyrlægens natmad?

Sex er de voksnes legeplads. Voksne er dog tit så forstokkede i deres måde at tænke på, når det kommer til sex. For at I kan mærke jeres lyst og reagere på den, er det vigtigt, at den sex I har med hinanden er god sex. Leverpostejssex kan være fantastisk! Undersøgelser viser bare, at mænd og kvinder bliver trætte af deres sexliv, når de er i faste forhold. Lysten til den type sex, som de dyrker ikke er tilstede. De glemmer at bruge fantasien og være til stede i nuet sammen med partneren.

Skab variation i sexlivet

Det betyder ikke, at du og din partner behøver at tage i swingerklub, eller købe en sexgynge for at få lystfuld sex. Det handler om, at I begynde at tænke ud af boksen og skabe en variation i jeres sexliv. Som nævnt kan leverpostejssex være vidunderligt, men indimellem kunne I med fordel transformerer den lidt triste leverdrengsmad til en dyrlægens natmad med hele pivtøjet. For hvis der ingen variation er bliver lysten ikke udfordret, motioneret eller kælet for.

Afslutningsvis kan du med fordel spørg dig selv og din partner: “Hvad har jeg/vi lyst til mit/vores sexliv skal indeholde? Hvad gør at jeg mærker lysten i min krop? Prøv at finde frem til ”præcist hvad har JEG lyst til?” og før det ud i livet, når du/I kender svaret.

Skulle du og/eller din partner have brug for hjælp? 

Så er du velkommen til at læse mere om parterapi og samtaleterapi her.

Ønsker du at booke en tid, så kan du finde tider her. eller sende en mail til: simone@livetsomveje.dk hvis du ikke kan finde en ledig tid.

Artikel bragt i “Landsbyerne” tirsdag d. 7. marts 2023.
Copyright Simone Villumsen

Skriv en kommentar